Je vaš otrok pogosto bolan in kako mu lahko pomagate?

Objavljeno v: Družina, Šola, Splošno počutje | 0

je vaš otrok pogosto bolanOtroci so do 3 leta povsem v energijah svoje mame, do vstopa v šolo se ta vez malo sprosti. Zato otrok čuti in ve vse, kaj se dogaja v vas, v vaših odnosih. Če ste v stresu iz kakršnega koli razloga in mislite, da to doma skrijete, otrok to vseeno čuti in je del tega. Je vaš otrok pogosto bolan? Vzroke poiščite najprej pri sebi.

.

Verjetno ste se že znašli v situaciji, ko ste bili v veliki gneči, v službi ste imeli odprtih veliko projektov. Urediti je bilo potrebno ogromno stvari doma, ter še pomagati staršem ali prijateljem, tako da niste vedeli, kje bi začeli.

.

V največjem kaosu pa vaš otrok zboli, takrat ko je to najmanj » primerno«. To je pogost pojav, hitenje staršev in stres, ki je s tem povezan, pa ”potegne otroka zraven”, kar pa je za njega preveč in z njegovo boleznijo se to hitenje ustavi.

.

.

Kaj torej storiti, kako se organizirati?

.

.

pogosto bolan otrokBolj kot boste zadovoljni in mirni vi, bolj bo miren in zadovoljen vaš otrok (1). Zato je nujno, da si nekaj minut na dan vzamete zase.

.

To je lahko meditacija, klepet s prijateljico ali šport, s katerim boste nakopičen stres “dali ven”. Nekaj, kar vam pomaga, da začutite mir v sebi.

.

Doma vključite vse člane, da pomagajo pri dnevnih opravilih, ne prevzemite vsega nase.

.

Recite NE.

.

Takrat ko ne zmorete vsega, to povejte. Oziroma povejte, kdaj imate čas za pomoč drugim.

.

.

Je vaš otrok pogosto bolan? Kaj lahko naredite sami?

.

.

Da ohranjate dobro počutje in zdravje vaših otrok ter vas samih (2), vam priporočam sledeče:

.

  • pojdite vsak dan v naravo, vsaj na krajši sprehod, kjer se predihate, sprostite, ste fizično aktivni, lahko tudi samo za 20 minut,
  • redno zračite stanovanje,
  • pijete dovolj tekočine, da je telo pretočno, hidrirano,
  • jejte živo, ekološko pridelano hrano,
  • zmanjšajte količino zaužitega sladkorja, ki zakisa telo (3),
  • za nekaj časa izločite iz prehrane tudi mleko, ki povečuje količino sluzi v telesu,
  • nekaj minut na dan namenite skupnemu ”cartanju”,
  • ne pozabite na smeh, zabavo.

.

Preverite tudi, kakšna so vaša pričakovanja.

.

Velikokrat se je zgodilo, da so starši, ko so vpisali otroka v vrtec dejali, da se bojijo, koliko bo sedaj bolan. In res, otrok je zbolel že kar prvi teden. Tudi če tega ne izrečete, vas pa to skrbi, se lahko zgodi enako. Če boste videli vrtec ali šolo kot zdrav prostor, kjer otrok najde prijatelje, se igra, zabava, nauči veliko novega, so z njim drugačne energije.

.

.

Kaj storiti, ko otrok zboli?

.

.

bolan otrokTakrat otrok potrebuje veliko počitka. Ni dobro, da ta čas preživi pred televizorjem, ob risankah ali ob računalniku, telefonu, saj tak počitek ni dovolj globok. Raje mu preberite knjigico, se z njim pogovarjajte.

.

Zelo uporabna je morska sol, v kopeli, kot obkladek, dodatek za grgranje ali blaga raztopina za čiščenje nosu. Morska sol veže nase negativno energijo. Pomaga sprostiti dihalne poti. Uporabite jo lahko že pri dojenčku, saj nima negativnih vplivov. Po uporabi jo vedno zavrzite, najboljše v stranišče.

.

Vsak ima doma tudi čebulo in česen.

.

Čebulo uporabite, če otrok kašlja in zaradi tega težje zaspi. Čebulo narežete, posujete s sladkorjem in postavite v sobo, kjer spi, zjutraj jo vržete stran.

.

Česen ima močno protivnetno delovanje, če otroka boli uho, je to hitra prva pomoč, prerezan strok česna daste za uho, nikoli pa ga ne dajete v uho. Za ušesom ga lahko ima tudi vso noč.

.

Če je vaš otrok pogosto bolan je dobro, da otrokovo sobo redno razkužujete, prečistite z eteričnim oljem. To naredite dnevno, po vsakem zračenju. Lahko je eterično olje sivke ali mešanica eteričnih olj, pri tem je najpomembnejše, da so olja naravna, ne sintetična.  Eterično olje lahko nakapljate v posodico z vodo in položite na radiator ali v izparilnik, difuzor.

.

Želim vam čim več zdravja in čim manj prečutih noči zaradi bolezni.

.

The following two tabs change content below.

Mateja Cvetko

Energijska terapevtka, izvaja energijske družinske podpore, podpore za šolarje in študente ter vodi delavnice o čakrah in meditacije.