Kako najti voljo do življenja in se na novo roditi?

Objavljeno v: Ljubezen, Splošno počutje | 0

kako najti voljo do življenjaSe sprašujete, kako najti voljo do življenja in se na novo roditi? Se vam zdi vse brez veze? Je vaš dan vedno predvidljiv in se nikakor ne morete izkopati iz rutine, ki vam jo diktirajo drugi? Ste utrujeni in naveličani? (1)

.

Dejstvo je, da je izguba volje do življenja podrto ravnotežje. Zadovoljno življenje živite takrat, ko je ustvarjena harmonija med dušo, umom, čustvi in telesom.

.

To ne pomeni, da morate zadovoljevati vse hkrati kot uravnotežen obrok na krožniku – to bi bilo za sodobnega človeka s tempom, s katerim se sooča preveč zahtevno. Vseeno pa je v nekem doglednem časovnem ciklu (7 dni, 14 dni, 1 mesec ipd) potrebno zadovoljiti vsa štiri področja.

.

.

Odločitev je vaša največja moč

.

.

Zavedanje, da je odločitev največja moč vsakega posameznika nekako ni ozaveščena. Svoji osebni moči se prostovoljno odrečete s trditvami:

.

 • Ne vem še, kaj bo hotel on/ona.
 • Bom počakal/a, da vidim, kako se bo(do) odločili.
 • Ni odvisno od mene…

.

Posplošujemo tudi okoliščine in jih okrivimo za našo bedo:

.

 • To je samo za elite.
 • Zdaj je zelo težko.
 • Včasih je bilo drugače.

.

Brez dvoma se v življenju dogajajo tudi krivice. Vsi smo jih izkusili – tako osebne kot tudi družbeno pogojene. Prav tako se dogajajo situacije, ki niso vedno predvidljive, a vedno se je na koncu potrebno soočiti z resnico in odločiti. (2)

.

Kako lahko resnica pomaga pri vprašanju, kako najti voljo do življenja?

.

.

Kako najti voljo do življenja s pomočjo resnice?

.

.

kako do voljeSoočenje z resnico zahteva, da res pogledate situacijo kakršna je. Brez pesimizma in tudi brez optimizma.

.

Pri soočanju je potrebna čista gola resnica, odmik čustvenih reakcij, brez obupavanja ali jeze pogledati na situacijo iz druge perspektive.

.

Ne glede na to, ali ste obtičali na mestu:

.

 • ker ste izgubil službo,
 • ker ste v velikih dolgovih,
 • ste resno zboleli,
 • ste izgubili ljubljeno osebo ali je že dolgo ne najdete.

.

Ne glede za katero področje gre, je potrebno potegniti črto in se odločiti.

.

Ko imate dovolj trpljenja, ko vas življenje res spravi na kolena, je čas, da se odločite in prevzamete odgovornost za svoje življenje in se odločite, kako naprej.

.

.

Štiri počutja za zadovoljno življenje

.

.

Kako najti voljo do življenja in živeti zadovoljno življenje? Za zadovoljno življenje so potrebna štiri različna počutja.

.

Gre za osnovne osebnostne potrebe, ki so temelj za polno in zadovoljno življenje ne glede na področje:

.

1. VARNOST

.

Varnost (predvidljivost) je potrebna v izogib strahu, bolečini in da je življenje vsaj do neke mere udobno. Vendar pa je tukaj tudi zanka. Ko občutite varnost na vseh področjih (dom, družina, finančna situacije, ljubezen) postane dolgčas. Zato je potrebno poskrbeti v življenju tudi za pestrost.

.

2. PESTROST

.

Pestrost (presenečenja), a presenečenja niso samo tisto, ko vam nekdo pripravi prijetno presenečenje, pravzaprav je prej nasprotno.

.

Gre za življenjske izzive ali po domače povedano, probleme. Tudi ti so potrebni, da se lahko v življenju »premikate« in da ni dan enak dnevu. Izzive pa si lahko ustvarjate tudi sami. Z višjimi cilji; lahko na poslovnem področju ali zasebnem življenju.

.

3. POMEMBNOST

.

Pomembnost oziroma opaznost je naslednja človeška potreba. Ni potrebno, da postanete velika estradna zvezda ali predsednik države, vendar pa je dober občutek, če veste, da vas vaši bližnji opazijo, vam dajo priznanje ipd.

.

Pomembnost in opaznost lahko dosežete samo s svojo lastno avtentičnostjo!

.

To pomeni, da si dovolite stvari, ki drugim ne pridejo na misel  (s tem vas ne nagovarjam k zakonsko prepovedanim dejanjem).

.

Nagovarjam vas, da si začnete uresničevati želje in vam je malo mar, kaj si mislijo sosedovi ali pa tast in tašča. Če boste posnemali druge in poskušali ustreči vsakemu okoli sebe, boste dosegli ravno nasprotno, kot si želite. Opazili vas bodo šele, ko boste naredili nekaj takega, kar se sami ne bi nikoli spomnili.

.

4. LJUBEZEN

.

Tudi ljubezen je osnovna potreba, ki pa jo ljudje radi zamenjujejo z navezanostjo. Navezanost ni ljubezen! (3) Ljubezen se svobodno pretaka in nikogar ne veže in obvezuje. Je preprosto stanje, ki nima zahtev. Ne glede na to, ali jo dajete ali prejemate povzroča izjemno dobro počutje.

.

Ljubezen lahko nudite in prejemate s prijateljevanjem, skozi intimnost partnerstva, s sprehodom po naravi, z molitvijo in, zakaj pa ne, z domačim ljubljenčkom.

Kar vas vodi skozi življenje je vedno stanje vašega počutja. Počutje usmerja razmišljanje in posledično delovanje. Odločitve padajo glede na stanje počutja.

.

To zavedanje je zelo pomembno pri iskanju odgovora na vprašanje kako najti voljo do življenja. Namreč, počutje, ki poraja pesimizem ni pravo počutje za odločitve. Prav tako ni primerno, da se odločate v času pretiranega optimizma. Ne zamenjujte pa pozitivnega razmišljanja z optimizmom!

.

.

Kako dobiti dober vpogled v situacijo?

.

.

Brezplačno vedeževanjeČe gre za pomembne odločitve se vedno lahko posvetujete z različnimi strokovnjaki, manj priporočljivo je, da se posvetujete s prijatelji, ki so kakorkoli čustveno povezani s situacijo ali so na področju o katerem se odločate pogoreli, pa še niso našli izhoda.

.

Da najdete voljo do življenje, potrebujete čustveno nevtralne odgovore. Poglede iz perspektive, ki je sami v svoji situaciji ne morete doseči. Uporabite lahko tudi Žepno šlogarco, več informacij najdete TUKAJ.

.

Dobre vpoglede v situacijo boste dobili tudi pri vedeževalki, ki vam bo podala tudi uvide v vaše čustveno stanje in vam ga razložila.

.

Močna čustvena obremenjenost vam namreč zoži pogled in zato je pogovor z nepristranskim svetovalcem več kot dobrodošel.

.

.

Kako najti voljo do življenja in se ponovno roditi?

.

.

Odločitev je prav res samo vaša. Pomembno pa je, da ne obtičite na mestu! Duša vam bo namreč postavila še večje izzive, ki se jih boste »hočeš, nočeš, moraš« morali lotiti. Zato ne oklevajte.

.

Odgovor na vprašanje, kako najti voljo do življenja in se ponovno roditi si postavite takrat, ko uvidite, da ste na neki točki pozabili nase in se prenehali razvijati in rasti. Pozornost ste imeli usmerjeno v zadovoljevanje potreb drugih ali pa ste postali pasivni, ker niste hoteli ( ali pa ste se bali) uveljavljati zgoraj našteta področja.

.

Lastno mišljenje je ugasnilo, krivdo ste iskali v drugih, časa za druge aktivnosti ni bilo, želja ali navidezna prisila po prilagajanju in ugajanju prevladujoča in s tem izboljšanje stanja nemogoče.

.

V življenju se je potrebno ves čas razvijati, se učiti in biti aktiven. Fizično, psihično in tudi socialno. Področja so lahko še tako navidezno banalna, a če jih imate, so lahko pravi zaklad za nadaljnji razvoj in vlivanje volje do življenja.

.

kako dobiti voljo do življenja

.

 1. Začnite s pravo perspektivo: Odločite se za tisto, ki vam omogoča, da začnete početi v življenju tisto, kar imate radi in kar vas veseli. Zelo pomaga, če poznate koga, ki si ga lahko izberete za vzor. Če v vaši bližini ni nikogar, potem je čas, da spoznate tudi nove ljudi.
 2. Sestavite seznam vrednot, ki so vam v življenju pomembne in zanimive. Npr. če vam je pomembno, da je vaš kraj čist, se aktivirajte v lokalni skupnosti ali organizirajte lastno akcijo ali pa ustanovite društvo, če ne najdete ustrezne organizacije, ki bi že podpirala tisto, kar tudi vam veliko pomeni.
 3. Razmišljajte širše in izven okvirov. Če imate recimo radi pitje kave in francoščino, vam ni treba iti vsak vikend v Pariz, da bi se naužili obojega. Lahko pa organizirate lahkoten tečaj francoščine za osnovno komunikacijo na prostem s pitjem kave. Se vam je že posvetilo, kako sestaviti tisto kar imate radi tako, da lahko tudi zaslužite, zraven pa še prispevate novo aktivnost v skupnost?
 4. Preverjajte svoj pogum, koliko si upate iti v neznano. Začnite sprva z manjšim koraki. Če želite spremeniti svojo poslovno pot, potem je lahko prvi korak popoldanski s.p. in šele, ko vidite, da gam gre tudi dobro in da lahko poslovno idejo razvijate, ustanovite podjetje ali kakšno drugo pravno osebo.
 5. Če spreminjate svoj hobi v posel, prej dobro pomislite, če si to res želite. Če vas ne mika, da bi svoje znanje podajali naprej in vam je hobi zgolj zabava in si ga ne želite nadgrajevati, potem to misel takoj ovrzite.

.

.

10 korakov, ki vas bodo pripeljali do sprememb

.

.

Kako najti voljo do življenja? Vpeljite spremembe, ki vas bodo pripeljali do boljšega duševnega stanja s tem pa tudi do boljših in večjih odločitev.

.

1. RAZUMEVANJE DOBRODELNOSTI

.

Razumeti morate, da dobrodelnost ni žrtvovanje. Če obljubite, da boste donirali rabljena otroška oblačila, a jih nimate doma in morate kupiti nova, ste že naredili veliko napako. Ko vas k čemu nagovarjajo ali vabijo, vedno razmislite, ali se boste s pristankom žrtvovali. Če je odgovor DA, potem raje recite NE.

.

2. RAZPOREJANJE AKTIVNOSTI SKOZI DAN

.

Razporejajte svoj vsakdanjik, da ne delate samo ene stvari. Cel dan porabljen samo za gledanje videov na youtubu ali celodnevno odgovarjanje na elektronsko pošto vam ne bo prineslo zadovoljstva. Poskrbite, da bo vaš dan sestavljen iz več dejavnosti.

.

kako si pomagati pri depresiji3. DRUŽENJE

.

Omejite porabljen čas na socialnih omrežjih, raje primite telefon in pokličite prave prijatelje.

.

Druženje v živo vam bo veliko bolje delo, saj združuje več stvari. Morate se urediti in morate ven med ljudi. Srečanja v živo so tudi bolj pristna. (4)

.

4. URNIK

.

Naredite si urnik. Dan za dnem. Če ste brez volje, je struktura dneva izjemno pomembna. Del dneva vam diktirajo drugi, še posebej, če imate službo in mlado družino, a pomembno je, da si planirate tudi svoj osebni čas. Omislite si koledarček, ki vam bo všeč in bo ustrezal vašim potrebam.

.

Energijski planer je praktičen in vam bo dal že določene namige, kaj lahko naredite zase.

.

5. PRIJAZNOST

.

Ko greste po opravkih, bodite prijazni do ljudi s katerimi pridete v stik. V veliki večini boste dobili nazaj veliko mero prijaznosti, ki vam bo vlivala voljo in vedenje, da ni vse tako slabo kot se je zdelo poprej. To ne pomeni, da morate biti ustrežljivi in ponižni!

.

čas zase6. ČAS ZASE

.

Vzemite si čas zase tudi vmes. To pomeni, da če imate odmor za malico, si res vzemite odmor. Zapustite delovno mesto in v miru zaužite zdrav obrok v drugem okolju kot delate.

.

7. PREHRANA

.

Bodite pozorni na prehrano. Zdravi obroki brez pretiranega hitenja bodo naredili za vaše počutje več, kot si lahko predstavljate. Če čutite dodatno izčrpanost, posezite tudi po prehranskih dopolnilih.

.

8. SKRB ZASE

.

Najprej poskrbite za sebe, potem za ostale. To je izjemnega pomena, še posebej, če imate majhne otroke. Ko boste ugotovili, kaj pomeni, da si najprej umijete zobe vi in jih šele potem očistite otokom, boste razumeli, kako čisto majhne stvari spremenijo vaše počutje.

.

9. DEJAVNOST ZA SPROSTITEV

.

Najdite si dejavnost, ki bo omilila stres pod katerim ste. Lahko je to reden sprehod, joga, meditacija, duhovne delavnice, pisanje ali branje romanov. Potrebujete nekaj, kjer boste vstopili v samo svoj svet. V to dejavnost ne vključujte družinskih članov. Ukvarjajte se s svojim telesom ali duhom.

.

10. CILJI

.

Določite si nekaj, kar boste dosegli ne glede na vse. Če radi tečete, potem si zadajte, da boste v določenem roku odtekli mini maraton. Če še študirate, si zadajte, da boste ne glede na vse diplomirali.

.

Zadovoljno življenje je iskanje harmonije – iskanje ravnotežja različnih področij na dolgi rok.

.

Pot iskanja vas bo osvežila. Bodite resnicoljubni predvsem do sebe. Na dolgi rok vas bo radovednost pripeljala do tega, da se ne boste več spraševali, kako najti voljo do življenja in se ponovno roditi. Prišel bo trenutek, ko boste ugotovili, da ste prerojeni.

.

The following two tabs change content below.

Zalka

Intuitivna svetovalka in energijska terapevtka, pisateljica umetniških besedil.