Kako preboleti smrt ljubljene osebe

Kako preboleti smrt ljubljene osebe vam lahko zaupa samo nekdo, ki je to že doživel.

.
Ne glede na to, koliko knjig, filmov, meditacij in drugih virov znanja o smrti, umiranju in sočutja premore kdo, je nasvet, kako preboleti smrt ljubljene osebe ravno obraten od tega, kar predvidevajo ljudje, ki še niso doživeli te izgube.

.

.

Stavek, ki pri prebolevanju smrti ne pomaga

.

.

Čas bo pocelil to rano” je najbolj nesmiselni stavek, ki ga lahko izrečete nekomu, ki je ravnokar izgubil mamo, očeta, partnerja ali celo otroka. Ko kako preboleti smrt ljubljene osebeso mi ljudje to govorili na dan pogreba, sem samo začutila še večjo oddaljenost z njimi in občutke osamljenosti, ki so ga blažili redki prijatelji, ki so delili tišino z mano.

.

Čas ne poceli izgube vam drage osebe (1).

.

Čas ne odnese bolečine, ki objame vaše srce in um, ko se poslavljate od telesa še nekaj dni nazaj živega človeka, za katerega bi naredili vse, pa ste bili brez moči, da bi naredili karkoli.

.

Čas ne odnese krivde, ki jo čutite ob dejstvu, da umrlemu niste dovolj pogosto rekli, da ga imate radi. Da si zanj niste vzeli časa takrat, ko je to želel ali da ste mu izrekli preveč negativnih besed, ki so na koncu ostale z vami. Čas tega ne odnese.

.

Da lahko odkrijete, kako preboleti smrt ljubljene osebe, je potrebno razumeti, kakšno rano posamezna izguba ustvari. (2)

.

.

Kako preboleti smrt ljubljene osebe glede na rano, ki jo posamezna izguba ustvari

.

.

Izguba očeta

.

Izguba očetaIzguba očeta vas pretrese v dno duše in vam zamaje vero v življenje. Skozi izgubo očeta izgubite varnost, občutek, da bo za vse poskrbljeno.

.

Zato izgubo očeta ne morete preboleti, dokler ne navežete osebnega stika z Bogom – Izvorom – Vesoljem.

.

Skozi povezavo z izvorno energijo vsega se šele lahko ponovno povežete z očetovo energijo.

.

Preko čutenja očetove ljubezni se sprostite v sodelovanje z Bogom – moškim, jang principom življenja in dokler se kakorkoli čustvenega dogaja glede vašega odnosa z očetom, se ta harmonija ne vzpostavi. (3)

.

Žalovanje za mamo

.

Žalovanje za mamo vas lahko poveže z globino obstoja na Zemlji, če je iskreno. Če si ne dovolite, da bi občutili to globoko žalost in jo s pomočjo antidepresivov, pomirjeval ali drugih umetnih substance dušite, lahko v vas “zakrkne” občutek stiske, ki prekine stik z Zemljo.

,

Dolgoročno vas to odmakne od realnega življenja, življenjske energije in vas pripelje na stranski rob življenja. Pomanjkanje življenjske energije vas naredi odsotne, nepripravljene na sodelovanje z materialnim življenjem, kar v določenih letih pokaže negativne posledice.

.

Bolečina ob izgubi partnerja

.

Bolečina ob izgubi partnerja marsikoga zapre za ljubezen in doživljanje življenja, še posebej, ker postane v spominih lik partnerja bolj herojski. Ohranijo se lepa čustva, lepe misli in hrepenenje po njem lahko zavrne žalovanje, stik z realnostjo in celotno življenje preživelega.

.

Običajno oseba, ki je izgubila partnerja, ki ga je ljubila, ne želi slišati za nasvete, kako preboleti smrt ljubljene osebe, ker želi zadržati žalost, ki ji ohranja stik s partnerjem.

.

Izguba otroka

.

Izguba otroka se po moje najtežje preživi, ker naravni sistem ni narejen tako, da bi bilo običajno, da otroci umirajo prej kot starši. Zato je ob takšni izguba otrokaizgubi še najbolj nesmiselno govoriti, da bo čas prinesel olajšanje. Žal ob tej izgubi čas ne prinese olajšanja.

.

Razumevanje te smrti lahko sprosti stisko in bolečino, a žalost ostaja. Žalost ob praznikih, ob rojstnem dnevu umrlega otroka, ko um avtomatsko izračuna, koliko bi bil star.

.

Zato je dobro, da vsakdo, ki je doživel smrt otroka, sprejme žalost kot spremljevalno čustvo spomina na otroka.

.

Če ste vi doživeli to globoko bolečino, potem se ne bojte žalosti. Žalost vas povezuje z Dušo otroka in če vam kdo reče, da ne smete žalovati, ker s tem držite dušo na zemlji in ji škodujete, potem povprašajte te ljudi, koliko izgub so že sami doživeli.

.

Žalost doživljajte kot energijo, ki se pretaka med vami in umrlim otrokom oziroma njegovo Dušo. Če jo boste doživljali na ta način, vas bo oplemenitila. Zaradi nje boste postali boljši človek in četudi ne boste razumeli, zakaj se je Duša otroka odločila oditi tako kmalu, boste hvaležni, da ste bili del njegovega življenja. Zato si dovolite, da ljubezen do njega lahko še vedno živi v vašem srcu, pa četudi vas na trenutke zaradi tega zajame žalost.

.

.

Pet faz žalovanja

.

.

Faze žalovanja so časovno različne glede na vsakega posameznika in tudi glede na to, kakšna smrt vam je odnesla ljubljeno osebo. Preko razumevanja teh faz boste razumeli sebe in vam lasten način za to, kako preboleti smrt ljubljene osebe. (4)

.

1. FAZA – ŠOK

.

Se pojavi, ne glede na to, koliko časa je bila oseba, ki je umrla, bolna. Če je umrla nenadne smrti, je šok lahko večji oziroma traja dlje časa. Čustva se v tej fazi skrijejo in telo ter um sta obnemela.

.

Izjemno pomembno je, da v tej fazi ne uživate pomirjeval oziroma jih ne svetujete tistim, ki so pravkar doživeli izgubo ljubljene osebe. S pomirjevali ali antidepresivi se namreč lahko zgodi, da oseba ne more stopiti v naslednje faze žalovanja, kar jo ”odreže” od življenjske energije in ji onemogoči nadaljevanje svojega življenja po instinktu in s podporo lastne Duše.

.

2. FAZA – STISKA

.

5 faz žalovanjaNastane takoj, ko šok popusti. Takrat ne veste, kam z lastnimi čustvi in jih skrivate ali pa se vržete v njih tako močno, da vas čisto prevzamejo in vaše življenje izgubi pravo smer.

.

V tej stopnji vam bodo prišli prijatelji in znanci, ki vas bodo odpeljali na izlet, četudi vam ni do tega. Vam pripovedovali svoje male patetične zgodbe (tako se bodo zdele vam).

.

Lahko, da vam ne bodo odkrili, kako preboleti smrt ljubljene osebe, vas pa bodo odprli za življenje, ki se dogaja zunaj in vam pomagali narediti korak naprej.

.

To obdobje lahko traja od nekaj dni do nekaj mesecev, odvisno, kako ste stabilni v sebi. Koristno pa je, da ne greste prehitro v fazo 3., ki odreže žalost in vsa negativna čustva od vašega dojemanja, ker potem ostanete v tej fazi 3., dokler se ne ponovi kakšen tragičen dogodek, ki iz vas izpusti tudi vso preteklo žalost.

.

3. FAZA – ZANIKANJE

.

Je obdobje, ko se ne želite pogovarjati o smrti vaše ljubljene osebe, ne želite recepta, kako preboleti smrt ljubljene osebe, saj se delate, da je vse OK. Navidezno zaživite svoje življenje in na zunaj deluje vse dobro.

.

Znance in bežne prijatelje lahko celo pretentate, da ste že dobro in da gre življenje naprej. Pravi prijatelji pa vas opazujejo, kdaj se boste sprostili in začeli s pravim žalovanjem. Z vami delajo v rokavicah in vam dovolijo vašo igro, saj vedo, da še niste pripravljeni na korak naprej.

.

4. FAZA – ŽALOVANJE

.

Ljubezen ne izgine kar takoSe začne takrat, ko vas v določenem trenutku v času, v katerem se izmenjajo prazniki, spremenijo letni času, spreleti, da vaše ljubljene osebe, ki je umrla, zares ne bo nazaj.

.

Ne glede na to, da je vaš um sprejel dejstvo, da je umrla, je en vaš del neskončno upal, da se bo oseba nekje pojavila. Ta del je čakal, da bo ljubljena oseba pozvonila na vratih, se pripeljala s kolesom ali vas prebudila na sobotno jutro. Ta del je čakal tisto, kar je bilo v navadi, da ta oseba naredi.

.

In šele sedaj, ko tudi ta vaš del, ki ga lahko imenujemo: večni optimist, spozna, da te osebe ne bo več z vami v tej dimenziji, se lahko začne pravo žalovanje, ki bo imelo smisel.

.

Pravo žalovanje vas poveže z globino vaše žalosti, ki pokaže globino vaše ljubezni. Zato se ne sramujte, če žalujete dolgo.

.

Če pravi kdo, da je to predolgo, potem ga poglejte v oči in mu recite, da ljubezen ne izgine kar tako in da si je tokrat nadela oblačila žalosti. Žalovanje lahko traja več desetletij, seveda ne ves čas, temveč po trenutkih, urah, ko vas preplavijo spomini na ljubljeno osebo in se jim predate, ker imate dovolj miru v okolici in ker si dovolite, da se vam srce odpira.

.

Bolj kot se srce odpira, več žalosti vas preplavi. Brez tega žal ne morete priti do čutenja ljubezni, zato ne bežite od žalosti, temveč ji korak za korakom predajajte srce, saj jo s tem osvobodite, da lahko preidete v naslednjo fazo.

.

5. FAZA – SPOMINJANJE

.

Je zadnja faza, v kateri že veste skrivnost, kako preboleti smrt ljubljene osebe, saj se je spominjate z ljubeznijo. Radi razmišljate o njej in o tem, kako je lepo, da ste delili del življenja. Lahko, da vas še na trenutke oblije žalost, a se je ne bojite, ne bežite od nje, saj veste, da samo še poglobi občutek ljubezni in vam prinese Dušni mir.

.

V vseh fazah žalovanja in čustveni ter umski transformaciji pa je izjemno pomembno:

.

  • da po vseh fazah čistite svoj dom,
  • da ne kopičite predmetov ljubljene osebe, (5)
  • da ne pretiravate z obešanjem fotografij umrle osebe na vaš zid.

.

Vse to bremeni vaša čustva in vas spodbuja k odmiku od toka življenja. Zato vam priporočamo Dotik Svetlobe, energijski feng shui sprej, ki vam bo pomagal dvigniti vibracije in začutiti sodelovanje Duš v onostranstvu, ki so povezane z Ljubeznijo in Svetlobo.

 

The following two tabs change content below.

Andreja Novak

Poslovna in energijska raziskovalka za energijsko zdravljenje domov, predavateljica, mentorica in vodja energijskih delavnic. Knjiga, ki govori o njej, nosi naslov Reci življenju Ja. Njena osebna spletna stran: www.andrejanovak.si