Kako prepoznati čustveno izsiljevanje in kako se mu upreti?

Kako prepoznati čustveno izsiljevanjeČustveno izsiljevanje (1) je praktično vedno prisotno v vsakršnih odnosih. Naj gre za izsiljevanje mame, čustveno izsiljevanje otroka, na delovnem mestu ali čustveno izsiljevanje partnerja, lahko pa se zgodi tudi izsiljevanje prijatelja, prijateljice … Čustveno izsiljevanje se pojavlja povsod. Če ste ga navajeni od malega, ga celo težko prepoznate, saj je čustveno izsiljevanje subtilno in v zgodnji dobi niste imeli niti moči niti možnosti, da bi se mu uprli. Zaradi zgodnjih vsajanj vzorcev, je pomembno, da se naučite, kako prepoznati čustveno izsiljevanje in kako se mu upreti. Če to delate vi, ali pa to počne nekdo drug v vaši okolici pride do nesoglasij.

.

.

Kako prepoznati čustveno izsiljevanje?

.

.

Na čustveno izsiljevanje se odzovete takrat, ko ste na določeno osebo na neka način navezani. Čustveno izsiljevanje se vzpostavi takrat, ko nekdo izrablja svojo moč na področju, kjer ste vi ranljivi (2). Seveda je lahko tudi obratno, tudi vi izrabljate svojo moč, ko je drugi ranljiv. Zato je pomembno vedeti, da je čustveno izsiljevanje igra moči in nemoči, igra prevlade nad ranljivostjo.

.

Za dobre odnose je dobro, da se zavedate celotnega vašega načina komuniciranja in ne le načina komuniciranja osebe, ki ga trenutno »analizirate«. Tako si boste mnogo lažje odgovorili na vprašanje, kako prepoznati čustveno izsiljevanje.

.

Ni vedno vse tako, kot se zdi na pogled. Res je, da pri čustvenem izsiljevanju eden močen, drugi pa žrtev, vendar ni vedno tako, da je tisti žrtev, ki se ima za žrtev.

.

Način kazanja moči in premoči in potiskanja v kot je lahko zelo prikrit in subtilen. Čustveno izsiljevanje po navadi postane zaznan problem, ko se vlogi ne menjata. Izsiljuje vedno ista oseba in manipulira, drugi pa se prilagaja ali sprejema kazen. Stanje z leti lahko ”eskalira” do odkritega izsiljevanja in agresije.

.

čustvena manipulacija

.

.

Čustvena manipulacija in njene posledice

.

.

Čustveno izsiljevanje je igra manipulacije, zato se lahko vaš bližnji dela nemočnega, da sproži v vas sočutje ali smiljenje in boste storili nekaj, kar sicer ni po vaši volji. Še več, morda boste zaradi tega bistveno prikrajšani, a boste to vseeno storili, saj se želite znebiti slabega občutka.

.

Posledice takih nezdravih odnosov pa lahko postanejo hude in globoke čustvene rane. Če je že prišlo do tega, je pomembno, da se usmerite na lasten duhovni razvoj, da si pomagate tudi z energijskim zdravljenjem ali vedeževanjem in da se postavite na pravo pot, da se vam zgodba ne ponavlja.

.

.

4 značilni načini čustvenega izsiljevanja

.

.

Čustveno izsiljevanje se običajno pojavlja na štiri značilne načine in sproži v vas občutek:

.

1. Nevarnosti, da se bo nekaj zgodilo komu ali čemu, kar vam je zelo ljubo in blizu.

.

To je lahko izguba odnosa ali situacije, dragocenega predmeta, osebe itd.

.

čustveno izsiljevanje partnerja2. Nevarnost, da se bo zgodilo nekaj slabega vam.

.

Lahko vam grozi direktno s fizičnim nasiljem ali pa z vašimi največjimi, globoko zasajenimi strahovi (osamljenost, revščina, javno ponižanje, osebni propad ipd).

.

3. Nevarnost, da se bo izsiljevalcu zgodilo kaj strašnega.

.

Če sta si osebi blizu kot sta intimna partnerja, otrok in starš, se lahko posluži tudi taktike, da grozi, da si bo nekaj žalega storil. Občutek, da ne morete nič storiti razen točno tisto, kar izsiljevalec zahteva od vas. To so lahko grožnje s samopoškodbo ali celo samomorom.

.

Take grožnje se pojavijo z namenom pridobivanja kontrole nad žrtvijo in da prisilijo žrtev, da izpolne pričakovanja izsiljevalca. Žrtev seveda noče, da se izsiljevalec poškoduje, zato izponi pogoje, ki jih izsiljevalec pričakuje. (3)

.

4. Občutek krivde.

.

Ta način čustvenega izsiljevanja se pogosto pojavi v kombinaciji z ostalimi načini. Lahko je “podtaknjen” tudi občutek, da bo vsa krivda padla na žrtev in da bodo tudi drugi ljudje menili isto.

.

Dostikrat je izjava izsiljevalca izgovor na (povsem) realno stanje, na primer: »Napijem se zato, ker te nikoli ni doma.« Včasih pa celo utemeljujejo z mnenji drugih na primer ”Tudi tvoja mama pravi, da si premalo doma”. Pomembno je, da se zavedate, da ne glede na to, ali so res s kom govorili ali ne, gre za uporabo občutka krivde, da lahko manipulirajo z vami.

.

Kako prepoznati čustveno izsiljevanje in kakšni so skriti nameni teh dejanj?

.

.

Skriti nameni čustvenega izsiljevanja

.

.

Pomembno je, da čustveno izsiljevanje prepoznate tako pri sebi kot pri drugih.

.

Čustveno izsiljevanje je močen način manipulacije ljudi, ki vam grozijo in kaznujejo, ko ne ravnate tako, kot bi oni želeli. Izsiljevalci dobro vedo, kaj so vaše vrednote in koliko vam pomeni odnos z njimi. Poznajo tudi vaše največje strahove, skrivnosti in rane. Ne glede na to, kako res vas imajo radi in kako zelo vam želijo dobro, uporabljajo najbolj skrito znanje, da dobijo, kar želijo z navidezno uskladitvijo. S čustvenim izsiljevanjem vas postavijo v kot, kjer se počutite povsem nemočni in ravnate proti svoji volji in želji.

.

.

Nameni čustvenega izsiljevanja so lahko:

.

  • nadzorovati vedenje druge osebe,
  • zanemarjanje ali kritiziranje čustev ali skrbi nekoga drugega,
  • najti slabe lastnosti v drugem, svoje lastnosti pa poveličevati,
  • izogibanje prevzemanja odgovornosti in prenos odgovornosti na drugega.

.

Čustveno izsiljevanje največkrat deluje na subtilnem nivoju. Vdate se situaciji, da ne bi bili še bolj čustveno prizadeti.

.

Ne glede na to, ali ste vi tisti, ki izsiljuje, ali ste žrtev izsiljevanja, je potrebno vedeti, da pride do čustvenega izsiljevanja zato, da bi bile potešene določene potrebe. Seveda to ni zdrav način komuniciranja.

.

Kako se torej upreti čustvenemu izsiljevanju?

.

.

3 načini, kako se upreti čustvenemu izsiljevanju

.

.

1. Jasno povejte, kaj bi radi.kako se upreti čustvenemu izsiljevanju

.

Željo ali prošnjo je potrebno jasno izraziti. (4)

.

2. Postavite meje.

.

Jasno povejte, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ni.

.

3. Dajte možnost osebi s katero se pogovarjate, da se jasno izrazi ali se strinja ali ne.

.

Tukaj je pomembno, da se opazujete, kako dobro prenesete dejstvo, če se oseba ne uskladi z vami.

.

Ostanite osredotočeni na tisto, kar bi radi dosegli. Zavedajte se, da je ljubezen do sebe in samospoštovanje pomembno. Da si smete postaviti meje, da imate pravico do drugačnih čustev, kot jih čuti sogovornik.

.

Za vaša čustva in občutke se vam ni treba opravičevati in jih na dolgo razlagati. Čustva niso nikoli napačna. Čustva so taka kot so. Pomembno je, da se zavedamo tudi, da imajo ljudje okoli nas tudi čustva.

.

Ne pustite se prepričevati. Bodite osredotočeni na to, da imate tudi pravico reči ne, če se ne strinjate.

.

Vzemite si čas za premislek. Če poslušate svoje notranje občutke, točno veste, kdaj vas želi druga oseba manipulirati. Kadar se to zgodi, dovolite sebi in drugi osebi, da se čustva pomirijo. Vrnite se na zadevo šele, ko glave niso več razgrete. Za pomoč, kako prepoznati čustveno izsiljevanje se lahko obrnete tudi na Merkaba.si svetovalke ali si pomagate sami. Kako, si poglejte TUKAJ.

.

The following two tabs change content below.

Zalka

Intuitivna svetovalka in energijska terapevtka, pisateljica umetniških besedil.